Thursday, 1 December 2011

Header hanya guna Photoscape & GIMP je =)

Salam selamat petang
Sekarang,Ika blogwalking2 & tengOk ramai blog ade header2 yang chantek!
hehe terpesona dibuatnye ;)
Now, tanpa menggunakan ADOBE PHOTOSHOP, Ika nak ajar cara wat header yang simple je kt korang ye ^_^
SoO simple gunakan PHOTOSCAPE & GIMP !

Step 1
Open Photoscape...Untuk yang belum download >Download Sini<
Masukkan Pic Pilihan hati korang

Step 2
Pilih TOOLS >Paint Brush 
Korang putihkan kawasan sekeliling Pic yang korang nak

Step 3
Pilih >OBJECT> T
& taip pape yg korang nak taip
then SAVE
Step 4
Open GIMP..Sape2 yang xde GIMP >DOWNLOAD SINI<
Open header yang dibuka di Photoscape tadi
File> Open
Step 5
Pilih >LAYER>TRANSPARENCY>ADD ALPHA CHANNEL
Klik >FUZZY SELECT TOOL kat tOolbox
Klik kat AREA yang korang nak TRANSPARENT kan.

Pergi ke >EDIT>CLEAR
atau
Tekan DELETE je kat keybOard
Then jadi cmni
Step 6
Pilih >FILE>SAVE AS
Save as GIF FORMAT
DONE! yeay =D

P/s : huhu tak pandai sangat nk wat tuto ni,maaf tau ade salah & silap =)
tapi x salah kan share ilmu yang kite ade ;)


8 comments:

nurmujahidah said...

best nye,, tapi photoscape kite dah tkde,, ari tu tukr hard dist ,, sume bnda hilang,, T_T

:: Ika :: said...

hehe dear,kn leyh download balik ade link kt tutO ni kite bgi >try la ye =)

miss dieb said...

photoshap nan photoscape same ke...mane lg best

:: Ika :: said...

Cm ika rse handle photoscape g sng,tp pape dpnd jgk pd org =)

Araa Eiykin said...

thnkz..da bt tapi ta jd.. :(

diaryloveila said...

awak..tq cz ajar tuto ni..tp kn wak, cmne nk tukar pixel pic ni?dia jd x center kt header blog

:: Ika :: said...

ye ke,awk try clik "center" kt bhgn header 2 ye ^^

Aime said...

kak, x de pun gif format?

Post a Comment

time kaseh kawan-kawan ika yang baek hati =D

Semua di atas Hak Milik Cik Ika =)